Domač ledeni čaj

Domač ledeni čaj

V teh vročih dneh se prileže mrzla osvežitev. Največkrat pijem navadno vodo ali vodo z okusom, a včasih se vseeno prileže malo spremembe, na primer doma skuhan ledeni čaj, ki je tudi idealna brezalkoholna pijača za poletne obiske.

Ledene čaje najraje pijem iz kovinskega termo lončka z dvojnimi stenami, zato da pijača ostane hladna kar se da dolgo. Na poletnih druženjih pa po navadi čaj postrežem v vintage kozarčkih slamico.

LIMETIN LEDENI ČAJ

3 litre vode
5 vrečk črnega čaja
1 skodelico rjavega sladkorja
4 limete

Priprava:

Vodo zavri, dodaj vrečke črnega čaja in jih v njej pusti 45 minut. Odstrani in zavrzi čajne vrečke in prelij čaj v večji vrč. Dodaj sladkor in sveže izstisnjen limetin sok ter mešaj, dokler se sladkor ne stopi. Vrč postavi v hladilnik, da se čaj hladi do trenutka, ko si ga zaželiš. Nalij v kozarec, dodaj nekaj kock ledu in dekoriraj z rezino limete.

LIMONIN LEDENI ČAJ

3 litre vode
0,5 skodelice rjavega sladkorja
5 vrečk sadnega čaja (breskev ali limona)
1 vrečka metinega čaja
2 limoni

Priprava:

Zavri vodo in vanjo stresi sladkor. Mešaj, dokler se sladkor ne raztopi in nato dodaj čajne vrečke. Po 30 minutah odstrani čajne vrečke, prelij tekočino v večji vrč in dodaj še sok sveže izstisnjenih limon. V kozarce daj ledene kocke, prelij s čajem in dekoriraj z rezino limone in metinim listom. Metine listke lahko za dekoracijo že prej daš v modelček za led in čeznje preliješ vodo, nato pa postaviš v zamrzovalnik.

BRESKOV LEDENI ČAJ

1 velika narezana breskev ali nektarina
1 mandarina ali pomaranča
1 žlica sladkorja
2 litra vode
4 vrečke črnega čaja

Priprava:

Narezano breskev in pomarančo daj v vrč in ju s pomočjo žlice zmečkaj. Dodaj vrelo vodo, čajne vrečke in dobro premešaj ter postavi v hladilnik (najprej počakaj, da se ohladi na sobno temperaturo). Po 30 minutah odstrani čajne vrečke, dodaj sladkor po okusu in natoči v kozarec. Dodaj še ledene kocke, rezino pomaranče in slamico za dekoracijo.

Na sliki termo lonček s salmico.

Kovinski termo lonček z dvojnimi stenami

Komentiraj