Domača granola z ovsenimi kosmiči

Recept - domača granola z ovsenimi kosmiči

Preprost recept za domačo granolo z ovsenimi kosmiči, oreščki, semeni, suhim sadjem, kokosom, medom in pšeničnimi kalčki je tako okusen in hranljiv, da ne boš več hotel/a kupiti kosmičev iz trgovine in postal/a granola snob. Dokler boš obdržal/a razmerja enaka, lahko nadomestiš semena, oreščke in suho sadje z drugimi, po okusu.

Priprava granole ti bo vzela le pol ure.

Sestavine:

2,5 skodelice ovsenih kosmičev
0,5 skodelice narezanih neslanih mandljev
0,5 skodelice grobo sesekljanih neslanih orehov
0,5 skodelice grobo sesekljanih indijskih oreščkov
0,5 skodelice nesoljenih sončničnih semen
2 žlici sezamovih semen
0,5 skodelice pšeničnih kalčkov
1 skodelica sladkega kokosovega čipsa
0,5 žličke cimeta
Majhen ščepec soli
0,5 skodelice rastlinskega olja (kokosovo, arašidovo…)
0,75 skodelice medu
1 skodelica posušenega sadja (brusnice, rozine, češnje, sesekljane marelice, ribez, maline…)

Navodila:

Pečico segrej na 160 stopinj in položi rešetko na srednjo višino. Pekač obloži z aluminijasto folijo.

V večji posodo daj vse sestavine razen olja, medu in suhega sadja in dobro premešaj. V manjši posodi zmešaj rastlinsko olje in med – dokler ne nastane homogena zmes in jo nato zlij na suhe sestavine. Dobro premešaj in mešanico razporedi enakomerno na pekač, ki ga nato postaviš v pečico za 25-30 minut. Med peko sestavine večkrat premešaj z lopatko, dokler ni srednje zlato rjave barve. Proti kocu pečenja bodi pozoren, da se granola ne zažge (predvsem na dnu in v vogalih).

Granolo pretresi na drug, hladen pekač, da se proces pečenja ustavi – preprosto dvigneš folijo in jo pretreseš. Granoli dodaj suho sadje in jo večkrat premešaj, jo razporedi v tanko plast in pusti, da se ohladi na sobno temperaturo. Granola z ovsenimi kosmiči je pripravljena – nalomi jo v kepice in shrani v nepredušni posodici.

Z domačo granolo si zjutraj pripravim malico v lončku za kosmiče in jogurt. Prva plast v lončku je žlicka medu (oz po želji), druga plast pa je navaden ali grški jogurt. V poseben ločen predel za kosmiče stresem doma narejeno granolo. Zdrav doma narejen obrok za seboj je pripravljen!

Prenosni lončki za kosmiče in jogurt.

Dober tek!

Več o prenosni posodici za kosmiče in jogurt.

Komentiraj