Topli napitki za hladne dni

Topli napitki za hladne dni – enostavni za pripravo in dobrega okusa.

Pravi čaj

Sestavine:

  • 8 kardamomovih semen
  • 8 nageljnovih žbic (klinčkov)
  • 4 semena črnega popra
  • 2 cimetovi palčki
  • 1 kos svežega ingverja
  • 2 skodelici mleka
  • 4 vrečke črnega čaja (Earl Grey)
  • Sladkor po okusu

Priprava:

Kardamomova semena, nageljnove žbice in poper vsuj v plastično vrečko in zdrobi. Daj zdrobljene začimbe skupaj s cimetovimi palčkami, narezanim ingverjem, mlekom in 2 skodelicami vode v posodo in počakaj da tekočina zavre. Ko zavre, odstavi, premešaj, dodaj čajne vrečke in pusti počivati 10 minut. Prelij v skodelice in dodaj sladkor po okusu.

 

Začinjen vroč kakav

Sestavine:

  • Zavitek kakava
  • 2 ščepca mletega čilija
  • 2 ščepca mletega cimeta
  • Stepena sladka smetana

Priprava:

Pripravi vroč kakav po navodilih na vrečki. V posodi zmešaj s polovico zmletega čilija in cimeta in natoči v skodelice. V vsako skodelico na vrh dodaj žlico stepene smetane in po njej potresi mešanico čilija in cimeta.

Zares vroč napitek 🙂

 

Jajčni liker

Sestavine:

  • 2 skodelici polnomastne sladke smetane
  • 1/2 skodelice sladkorja
  • ščepec muškatnega oreščka
  • 4 velika jajca
  • 3/4 skodelice Brandyja

Priprava:

V ponev vlij sladko smetano, sladkor in muškatni orešček in segrej na nizkem ognju. Medtem kar v mešalniku na nizki hitrosti mešaj jajca 1 minuto, nato pa med mešanjem postopoma dodaj toplo mešanico iz ponve. Ko zmes postane penasta, dodaj Brandy in mešaj še 30 sekund, da dobiš homogeno mešanico. Napitek postrezi topel.

 

Vroč kakav s penicami (Marshmallow)

Sestavine:

  • Zavitek kakava
  • Zavitek Marshmallow penic – po 3 za vsako skodelico
  • 3 žličke slajenega mleka v prahu na skodelico

Priprava:

Segrej hitri pekač (toaster) in postavi želeno število penic na peki papir. Na hitro jih opeci, da dobijo zlato rjavo barvo, približno 30 sekund. Medtem pripravi kakav po navodilih z embalaže in ga zmešaj s slajenim mlekom v prahu. Natočiš v skodelice in okrasiš s popečenimi penicami.

 

Kuhano vino z brusnicami

Sestavine:

  • Skodelica in pol brusničnega soka
  • 1/2 skodelice sladkorja
  • 2 cimetovi palčki
  • 2 kosa zvezdastega janeža
  • 3 skodelice suhega rdečega vina (Merlot, Cabernet Sauvignon)
  • 1/2 skodelice svežih brusnic

Priprava:

V globoko posodo vlij brusnični sok, dodaj cimetove palčke in janež. Ko zavre, pusti vreti na nizkem ognju 15 minut. Dodaj vino in brusnice in pusti še malo kuhati. Napitek postrezi topel, lahko pa šalico dodatno okrasiš s cimetovo palčko in rezino pomaranče.

Komentiraj